Guest

Preview Tool

Cisco Bug: CSCuj81943 - N1k unable to determine speed of M73KR-E, NC553i & NC554FLB on ESXi 5.5

Last Modified

Feb 25, 2018

Products (2)

  • Cisco Nexus 1000V Switch for VMware vSphere
  • Cisco Nexus 1000V Switch

Known Affected Releases

4.2(1)SV2(2.1)

Description (partial)

Symptom:
Hosts running esxi 5.5 and a emulex adapter calling elxnet - Version - 10.0.575.7 driver.

Modules can be added to the VSM (both in L2 mode and L3 mode) but only system vlans will forward traffic. We appear to be having trouble detecting speed of the nics. Using mac-pinning and the port-channel is not getting created on the VEM. (no interface ltl 305)

##VSM reports links not connected.
--------------------------------------------------------------------------------
Ethernet      VLAN   Type Mode   Status  Reason                   Speed     Port
Interface                                                                   Ch #
--------------------------------------------------------------------------------
Eth3/1        1      eth  trunk  down    Link not connected         auto      1
Eth3/2        1      eth  trunk  down    Link not connected         auto      1

## VEM shows no ltl 305 and only system vlans are forwarding.
# vemcmd show port vlans
                          Native  VLAN   Allowed
  LTL   VSM Port  Mode    VLAN    State* Vlans
   17     Eth3/1   T          1   FWD    67,950-952
   18     Eth3/2   T          1   FWD    67,950-952
   49      Veth1   A         67   FWD    67
   50      Veth2   A          1   BLK    1

## Internal ltl 16 has all the correct vlans.

# vemcmd show port vlans internal
16   Internal   T          1   FWD    1,49,67,950-952,999,3968-3972

# We see the following in the VEM logs.
Oct  3 02:42:45.542071       91  0  99 128     Log PLFMESX_INTERNAL_ERR sf_port_get_settings: open error, errno set to 2
Oct  3 02:42:45.542094       92  0  99 128     Log PLFMESX_INTERNAL_ERR process_sf_initialize_port_speed: could not get nic settings for ltl 18
Oct  3 02:42:45.542229       93  0  99 128     Log PLFMESX_INTERNAL_ERR sf_port_get_settings: open error, errno set to 2
Oct  3 02:42:45.542241       94  0  99 128     Log PLFMESX_INTERNAL_ERR process_sf_initialize_port_speed: could not get nic settings

Conditions:
Hosts running esxi 5.5
Emulex adapter that utilises the elxnet - Version - 10.0.575.7 driver.

The below command is used by the VSM to determine speed of adapter.
#ethtool -S

This command fails as below.

~ # ethtool -S vmnic0
Can not get control fd: No such file or directory

Related Community Discussions

Nexus 1000v, VMware ESXi 5.5 and port speed/duplex issues
I'm having a problem with speed/duplex settings with the Nexus 1000v.  I recently upgraded the VSM and VEMs to version 4.2(1)SV2(2.1a) with the VMware hosts on ESXi 5.1.  We're now trying to bring an ESXi 5.5 host into the Nexus 1000v and when migrating a NIC I get the following error messages: 2013 Nov 12 13:03:45 sw-ohco01-n1v-1 %ETHPORT-5-SPEED: Interface Ethernet3/2, operational speed changed to auto 10 or 100 Mbps 2013 Nov 12 13:03:45 sw-ohco01-n1v-1 %ETHPORT-5-IF_DUPLEX: Interface Ethernet3/2, ...
Latest activity: Jun 03, 2014
Bug details contain sensitive information and therefore require a Cisco.com account to be viewed.

Bug Details Include

  • Full Description (including symptoms, conditions and workarounds)
  • Status
  • Severity
  • Known Fixed Releases
  • Related Community Discussions
  • Number of Related Support Cases
Bug information is viewable for customers and partners who have a service contract. Registered users can view up to 200 bugs per month without a service contract.